Go Dive

Ademautomaat

Je ademautomaat

Je ademautomaat reduceert de lucht uit je fles die onder hoge druk staat tot de druk die nodig is om te ademen. Hij levert alleen lucht als je inademt (vraagsysteem), en stuurt je adem het water in als je uitademt. Hij stuurt ook lucht naar je trimvestinstrumenten en droogpak als je dat gebruikt.

Andere namen: automaat, vraagklep, open systeem, eerste trap, tweede trap, mondstuk

Vereiste kenmerken:

Alle moderne ademautomaten kennen de volgende kenmerken in hun ontwerp:

Eerste trap
 - Zit aan de kraan van de duikfles vast. De eerste trap reduceert de druk in de fles tot een middendruk en stuurt die naar verschillende slangen.

Tweede trap - Aan het eind van een slang zit het mondstuk waardoor je ademt. De tweede trap reduceert de middendruk tot de precieze druk die je nodig hebt om prettig adem te kunnen halen.

Alternatieve tweede trap - Deze is dezelfde als de trap waar je uit ademt, maar is een makkelijke manier om lucht te delen als je je buddy moet helpen. Soms is de alternatieve tweede trap in de inflator van je trimvest opgenomen.

Lagedrukslang(en) - Deze slangen leveren lucht aan je trimvest (en droogpak als je dit gebruikt) zodat je die kunt opblazen als je meer drijfvermogen nodig hebt.

Manometerslang - Stuurt lucht naar je manometer zodat je altijd weet hoeveel lucht er nog in je fles zit.

Wenselijke kenmerken:

Makkelijk ademhalen - Moderne ademautomaten zijn betrouwbaar en gaan lang mee, op voorwaarde dat je ze goed onderhoudt. Als je investeert in de kwalitatief betere modellen krijg je het meeste ademgemak en de beste prestatie. Je zult altijd onthouden hoe het was toen je met je ademautomaat voor het eerst onder water ademhaalde.

Optionele kenmerken:

Instelbare tweede trap - De ademkarakteristiek verandert tijdens de onderhoudscyclus van een ademautomaat. Hiermee kun je het inademproces nauwkeurig afstellen zodat het altijd zo optimaal mogelijk is.

Knop voor het regelen van de ademweerstand
 - Sommige ademautomaten zijn zo gevoelig dat ze kunnen afblazen als ze niet in je mond zitten. Dit betekent dat de lucht er vrij uitstroomt. Het is eenvoudig te stoppen maar wel hinderlijk. Deze knop maakt je ademautomaat tijdelijk minder gevoelig zodat die niet gaat afblazen als je hem niet gebruikt.

DIN of Internationaal - Ademautomaten en fleskranen hebben ofwel een DIN-aansluiting (de automaat wordt de kraan in geschroefd) of een internationale aansluiting (de beugel schuift over de kraan heen). Deze keuze wordt bepaald door wat het meest voorkomt in het gebied waar je gaat duiken.

Superflexibele slang - een prettige optie als je je ademautomaat makkelijk in je duiktas wilt laten passen.

Hoe je een ademautomaat kiest:

Je primaire overwegingen voor het kiezen van een ademautomaat zijn prestatie en de mogelijkheid tot servicen. Dat is belangrijk omdat ademautomaten iedere een tot twee jaar bij je duikshop moeten worden nagekeken. Je duikwinkel of -school servicet meestal de merken die ze verkopen, dus dat is makkelijk.

  • Koop je ademautomaat als een package met alle bijbehorende slangen, instrumenten, alternatieve tweede trap, enz.
  • De keuze van je trimvest kan invloed hebben op de accessoires van je ademautomaat als je ervoor kiest dat je alternatieve tweede trap in de inflator van je trimvest is opgenomen.
  • Dit is tevens een goed moment om je duikcomputer te kiezen, omdat ze met je ademautomaat geïntegreerd of losstaand verkrijgbaar zijn.
  • Het is logisch dat je ademautomaat en fles allebei een DIN- of internationale aansluiting moeten hebben.

Tips:

  • Een ademautomaat slijt het hardst op het punt waar de slangen aan de eerste trap zitten. Slangbeschermers betalen zichzelf terug omdat ze de spanning van dit gebied afhalen.
  • Vergeet niet om clips en andere bevestigingsmiddelen voor je manometer en alternatieve tweede trap te kopen zodat ze niet loshangen als je duikt.  Zo kun je het koraalrif beschermen tegen schade van loshangende uitrusting. 
  • Zorg dat je je garantie meteen laat registreren. De meeste fabrikanten bieden uitstekende garanties, maar die zijn vaak pas geldig na registratie.
  • Vraag je duikwinkel of -school of ze een computersysteem gebruiken dat je automatisch inlicht (meestal per e-mail) als je spullen geserviced moeten worden.
  • De meeste resorts gebruiken flessen met internationale aansluiting, en DIN-flessen met een adapter voor een internationaal systeem worden vaak gebruikt. Dus met een DIN-automaat en een internationale adapter kun je over het algemeen overal ter wereld duiken.

Gratis online training!

Waar kunt u ons vinden

Go Dive op youtube

Contact

Hier kunt u een cursus, of algemene informatie aanvragen. Opmerkingen, bijvoorbeeld om ons te helpen de website te verbeteren, stellen we ook zeer op prijs.

neem contact op »