Go Dive

Manometer

Je luchtmeter

Je manometer vertelt je hoeveel lucht er nog in je fles zit zodat je je duik, ruim voordat je te weinig lucht hebt, kunt beëindigen. De manometer kan een zelfstandige meter zijn, of in een console zijn opgenomen met een of meer extra instrumenten die je tijdens je duik gebruikt. Hij kan ook in je duikcomputer geïntegreerd zijn. Zelfstandige manometers zijn analoog, terwijl de in een computer geïntegreerde meters digitaal zijn.

Andere namen: instrumentenconsole, computer, luchtgeïntegreerde computer, drukmeter

Vereiste kenmerken

Eenvoudig af te lezen - Of je nu een analoge of een in een computer geïntegreerde meter hebt, je gebruikt deze continu tijdens de duik. Het moet makkelijk af te lezen en te begrijpen zijn.

Goed vastgemaakt
 - Als je je manometer niet vastzet maar los laat hangen, kun je het koraalrif beschadigen, heb je weerstand en de meter kan zelf ook beschadigen.

Optionele kenmerken

Manometers hebben veel opties, vooral als je ook de andere instrumenten van een console in je besluit mee wilt nemen.

Console - Je manometer kan onderdeel van een console zijn, waar meestal ook je duikcomputer en je kompas op zitten. Sommige duikers dragen hun computer op hun pols en hebben een eenvoudige dieptemeter in hun console.

Geïntegreerd met computer
 - Je manometer kan ook onderdeel zijn van je duikcomputer zodat de computer de informatie over hoeveel lucht je nog hebt combineert met de andere informatie waarover je moet beschikken.

Zonder slang
 - Sommige duikcomputers maken gebruik van slangloze manometertechnologie. Een zender op de eerste trap van je ademautomaat vervangt de manometerslang en stuurt de drukgegevens in plaats daarvan draadloos naar de duikcomputer om je pols.

Hoe je een manometer kiest

Je kiest je manometer waarschijnlijk tegelijkertijd met je ademautomaat. Omdat er veel mogelijkheden zijn, is het belangrijk dat je een professional in je duikwinkel of -school om advies vraagt. Hier volgen wat van de dingen waar je duikwinkel of -school je mee kan helpen:

  • Informatie verspreid of bij elkaar - Sommige duikers hebben liever een aparte computer en manometer zodat ze niet "alles op één kaart zetten". Anderen prefereren alles compact en combineren zoveel mogelijk.
  • Voorkeur voor interface - Sommige duikers kiezen voor aparte instrumenten omdat ze het makkelijker vinden om informatie te krijgen van twee aparte displays. Anderen houden juist van een gemeenschappelijk display.
  • Maximale stroomlijn - Consoles zijn niet zo gestroomlijnd als een eenvoudige manometer en een computer op je arm, of een slangloze manometer en een computer die je om je pols draagt. Andere duikers willen niets om hun pols en vinden consoles gestroomlijnd genoeg.
  • Heb je een horloge nodig? Veel van de nieuwste duikcomputers zijn ook de nieuwste duikhorloges en bevatten tevens een slangloze manometer. Als je op zoek bent naar een horloge, kun je je computer, manometer en horloge allemaal geïntegreerd in een en hetzelfde apparaat krijgen.

Tips

  • Kijk er regelmatig op - Toen de manometers in de jaren 1960 uitkwamen, was dat vanzelfsprekend een flinke opsteker voor de duikveiligheid. Maar zelfs de meest geavanceerde manometer doet niets voor je als je er niet op kijkt. Grapje? Zeker, maar vergeten de luchtvoorraad te controleren is een van de meest voorkomende redenen dat duikers door hun duikbuddy naar de oppervlakte geholpen moeten worden.

Gratis online training!

Waar kunt u ons vinden

Go Dive op youtube

Contact

Hier kunt u een cursus, of algemene informatie aanvragen. Opmerkingen, bijvoorbeeld om ons te helpen de website te verbeteren, stellen we ook zeer op prijs.

neem contact op »